Vaskevejledning af moderne stofbleer

Der er NEMT at vaske stofbleer i dag. Helt simpelt er det bare at tage din fyldte wetbag/pail liner med beskidte bleer, komme den ind i maskinen og trykke på knappen. Så kan du smække benene op og nyde en god kop the, og når maskinen er færdig med at vaske dine bleer, skal du lige bruge 20 minutter på at hænge dem til tørre, hvis ikke du tørretumbler.

Så enkelt kan det siges – og så enkelt er det faktisk. Det som du måske kan blive frustreret eller forvirret over er HVORDAN du vasker dem, hvad du gør med afføring og hvordan du rent praktisk i det hele taget håndterer det hele. Dét skal du selvfølgelig lige lære, og du skal vænne dig til arbejdsgangen. Men når det er på plads, og du har fået en god rutine, så kører det. Og så slipper du desuden for den arbejdsgang det er at bringe engangsbleer med hjem fra supermarkedet.

Her kommer et overblik over vores anbefalinger vedrørende vask af WeeCare bleer og tilbehør.

Vaskevejledning og rutine

Denne vaskevejledning er til dig, der er ny i at bruge bruge stofbleer til dit barn. Vær opmærksom på at der kan være ting du skal ændre på, hvis vaskerutinen viser sig ikke at fungerer for Jer.
Fx er der forskel på hvilken vaskemaskine man har, hvor hårdt/blødt vandet er i de forskellige områder i Danmark, hvor meget man fylder op, hvor beskidte bleerne er, om der KUN vaskes bleer, eller om vaskemaskinen er halvt fyldt med bleer og halvt fyldt med fx håndklæder. Det vil dermed være forskelligt hvor meget vaskepulver og kalk-tabs du skal bruge ved vask. Vi anbefaler at man starter med nedenstående vaskerutine, og så justerer hvis der er behov for det:

1) Den brugte tisseble kommes i en blespand med tætsluttende låg.
2) Evt. afføring vippes i toilettet inden bleen smides til vask.
3) Bleerne vaskes i vaskemaskinen ved 60° med forvask.
4) Bleer og indlæg tørres.
5) Sådan!
Du har brugt 40-60 minutter mere om ugen på vask. Dvs. på at lægge bleerne ind i maskinen og tænde, og på at hænge bleerne til tørre. Til gengæld slipper du for at slæbe engangsbleer med hjem fra supermarkedet for blot at bære dem ud af huset igen, når de er brugt. Og så sparer du enorme mængder af affald!

Kommentarer til vaskevejledningen:

1) Den brugte tisseble kommes i en blespand med tætsluttende låg.
Du behøver ikke at skylle bleen op. Hav en pail liner (stor wetbag) i en blespand hvor du opbevarer de brugte bleer.
2) Evt. afføring vippes i toilettet inden bleen smides til vask.
Det værste fjernes (tørres evt. af med toiletpapir) og bleen kommes i spanden med tissebleerne. Bruger man blepapir øverst i bleen, kan man vælge at smide dette ud når der er afføring, og vaske det når der blot er tis.
HUSK: ved såkaldt ”mælkeafføring” (babyer der endnu ikke indtager fast føde), behøver du ikke at fjerne afføring inden vask, da denne er vandopløselig!
3) Bleerne vaskes i vaskemaskinen ved 60° med forvask.
Tag hele posen (pail lineren) med indhold ud af spanden og læg den i vaskemaskinen. Bleerne finder selv ud af posen når maskinen kører rundt, og du behøver på den måde ikke at røre ved de beskidte bleer.
Brug vaskemiddel med enzymer, uden parfume og blegemiddel og gerne i pulverform. Knus en kalk-væk-tabs i dosseringsrummet til hovedvask. Dossér vaskemiddel efter anvisningerne på pakken for ”meget beskidt” og ”blødt vand”.
4) Bleer og indlæg tørres.
Især WeeCare Easy covers har bedst af at hængetørre. Alt kan tørretumbles, men det anbefales ikke af miljømæssige årsager og fordi det slider rigtig meget på bleerne.
Se i øvrigt vores liste over ting du IKKE må gøre med WeeCare bleerne.

Justeringer

Efter at have prøvet ovenstående vaskevejledning, kan man evt. justere sin vaskerutine, så den kommer til at passe til lige netop din måde at vaske tøj på, din maskine og vandets hårdhedsgrad. Og hvordan ved du så om du skal ændre på din vaskerutine?

1) Brug din lugtesans. Hvis bleerne lugter grimt efter de er vasket, skal du dossere lidt mere vaskepulver eller kalkfjerner. Inden du ændrer noget, så undersøg om du har dosseret korrekt i forhold til vandets hårdhedsgrad. Se vandets hårdhedsgrad i dit område her.

2) Hvis vandet skummer for meget under vask, er der højst sandsynligt brugt for meget vaskemiddel og/eller kalkfjerner. Prøv dig frem med lidt mindre vaskemiddel og/eller kalkfjerner.

Hvis bleerne lugter rene efter vask, og vandet ikke har skummet øjensynligt meget under vask, er din vaskerutine helt perfekt!
Det bedste du kan gøre er altså at bruge din næse og være opmærksom på om bleerne dufter rene når de er helt nyvaskede og stadig våde.
Det er også muligt at det i lige netop dit tilfælde kan være nok at bruge mindre vaskepulver i forhold til anvisningerne på pakken. Her må du prøve dig frem. Start med fuld dosis og skalér lidt ned for hver gang du vasker. Lugt til de nyvaskede bleer lige når de er færdigvaskede og vurdér lugten. På den måde kan du komme frem til den helt rette mængde vaskemiddel og kalkfjerner til lige netop din maskine og dit behov. Men start med anbefalingerne ovenfor.

Når først du har fundet frem til den vaskerutine som passer til dit behov, så skal du ikke tænke mere over det.

God fornøjelse!