• miljoevenlige-bleer-vaskebare-bleer-weecare

Typer af stofbleer

Alt om ble covers/skaller og wraps

Et ble-cover er den vandtætte yderskal på en moderne stofble. Den parres med et absorberende indlæg for at udgøre en hel ble.

Covers kan fås størrelsesinddelt eller i onesize.

Onesize covers

Onesize covers kan knappes ind i størrelse og dermed passe fra næsten nyfødt og helt til blefri.

Fordele: Du kan bruge onesize coveret hele bleperioden igennem, hvis du er heldig at dit barn passer det.

Ulemper: Onesize covers passer ofte ikke helt nyfødte, og det vil være nødvendigt at finde deciderede nyfødt bleer.

WeeCare forhandler ikke onesize covers.

Covers i størrelser angives ofte som str. 1, 2 og 3 eller str. S, M og L. Der vil som regel være knyttet en kilo-anvisning til hver enkelt størrelse.

Fordele: Du kan få et bedre fit med covers i størrelser, da hver størrelse er specielt tilpasset.

Ulemper: Du skal investere i nye covers når barnet er vokset ud af en størrelse.

Materialer i covers

PUL covers

Nogle covers består udelukkende af vandtæt stof som PUL (Poly Eurathane Laminat) eller TPU (Thermo Plastic Laminate).

Fordele: Coveret tørrer meget hurtigt, da der ikke er noget absorberende materiale som holder på væde. Coveret kan blot tørres af når bleen bliver skiftet og kan dermed bruges igen med et rent indlæg.

Ulempe: Der er ren plastik inderst i coveret, som rører ved barnets hud de steder hvor indlægget ikke dækker.

Andre covers har et tyndt lag stof (evt. vandafvisende) på indersiden, som forhindrer at den blanke plastikside på PUL/TPU stoffet kommer i kontakt med babyens hud.

Fordel: Der er ikke ren plastik direkte mod babyens hud.

Ulemper: Coveret tørrer en anelse langsommere end hvis det fx var lavet af ren PUL. Coveret kan ikke tørres af indvendigt og bruges igen, hvis det er blevet beskidt.

Få covers (som WeeCare Easy Cover) har bomuld på ydersiden og PUL/TPU på indersiden.

Fordele: Der er ingen blank plastik direkte mod babyens hud, da den blanke plastik er skjult imellem yderlaget af bomuld og PUL’ens bløde jersey-side på indersiden af coveret.

Ulemper: Det tørrer en anelse langsommere end hvis det var lavet af ren PUL/TPU. Bomulden kan trække væde ud på ydersiden af bleen.

Et ble-cover kaldes også blot et cover, en skal, en yderbuks eller en blebuks.

Uld covers

Et cover kan også fås i uld

Knapper eller velcro

Moderne stofbleer lukkes enten med knapper eller velcro.

Fordele ved knapper: De er slidstærke og holder til rigtig mange vaske, høje temperaturer og tørretumpling.

Ulemper ved knapper: Det er begrænset hvor mange indstillinger der er i forhold til størrelsen rundt om maven. Nogle dagplejemødre eller personale i vuggestuer er ikke vilde med knapper, da det er hårdt for fingrene, hvis de skal lukke mange knapper om dagen.

Fordele ved velcro: Der er utallige indstillingsmuligheder i forhold til at justere størrelsen rundt om maven. Velcroen minder mere om lukningsformen på en engangsble. Det er nemmere for personale i dagpleje og vuggestue at sætte en stofble med velcro på.

Ulemper ved velcro: Bleen bliver hurtigt slidt og kan ikke holde til så mange vaske. Tåler ikke så godt tørretumpling. Den kan sætte sig fast i andet tøj og rive det i stykker fx under vask. Den kan rive/kradse eller genere barnet på maveskinnet.

WeeCare Easy Covers er med knapper.

Lommebleer

En lommeble er helt kort sagt en stofble der har en lomme til at komme det absorberende indlæg i. En lommeble kan både være en formsyet ble (som ikke er vandtæt i sig selv), eller et cover, som har et indbygget vandtæt spærrelag.

Fordele ved lommebleer: Du kan pakke den på forhånd, så den er lige til at give på og minder dermed om en engangsble (kan fx være godt i dagplejen/vuggestuen). Der er ikke kanter fra indlægget der kan sidde og genere barnet mod huden.

Ulemper ved lommebleer: Du skifter hele bleen (cover og indlæg) hver gang, og du skal dermed have lige så mange covers som indlæg. Det kan være lidt besværligt at fjerne indlægget fra lommen når du skifter ble, hvis der har været afføring i bleen. Lader du indlægget være i lommen når bleen skal vaskes, er der risiko for, at det ikke finder vej ud af lommebleen, og indlægget vil ikke blive ordentligt vasket.

Formsyet ble

En formsyet stofble er en ble der ikke har noget vandtæt lag indbygget. Derfor skal du bruge et cover ud over af fx PUL eller uld som så fungerer som spærrelag. En formsyet ble består ofte af naturmaterialer som fx bomuld, bambus eller hamp.

Fordele: Bruger du et uldcover ud over den formsyede ble, har du en bleløsning, hvor dit barns hud kan ånde 100 % – altså uden noget vandtæt plastiklag. En formsyet ble kan være god at bruge om natten med uldbukser ud over, da hele bleen kan absorbere og der ofte er god plads til at booste bleen med ekstra indlæg, så den kan holde hele natten.

Ulemper: Hvis du bruger en formsyet ble med uld udover, skal du vaske ulden specielt og sørge for at lanolinbehandle det for, at det kan fungere som spærrelag.

Her er en god opskrift på uldblebukser. Garnet kan fx være dette: Garn til uldblebuks.

Prefold (som nyfødt ble)

En prefold er et firkantet stykke stof, som er syet sammen af flere lag – ofte lidt flere lag i midten end i siderne. Prefolden kan foldes og bruges som en ble. Du kan med fordel lukke bleen med en snappi.

WeeCare Prefold kommer i blot én størrelse og vil kunne bruges som foldet ble til helt nyfødte. Den kan også bruges som indlæg i et cover.

All in One (alt i ét)

En All in One (AIO) ble er en ble hvor alt er samlet i ét. Den sugende og vandtætte del er som regel syet sammen og kan ikke skilles ad. Du smider altså ikke kun dele af bleen til vask, men hele bleen – hver gang.

Fordel: En AIO ble minder mest om en engangsble, og du skal ikke tænke over om dele af bleen kan bruges igen – alt kommer til vask ved hver eneste bleskift.

Ulempe: Du har mere vasketøj end hvis du fx bruger en AI2 løsning hvor coveret kan genbruges.

All In two (todelt system)

En All In Two (AI2) løsning er et todelt system, hvor det vandtætte cover og det sugende indlæg kan skilles fra hinaden. Når de to dele samles udgør det en hel ble. Der findes forskellige udgaver af AI2 modeller. I nogle modeller bliver indlægget knappet i coveret (som WeeCare Easy med onesize indlæg) og andre bliver indlægget blot lagt i coveret (fx WeeCare Easy Cover med prefold).

Fordele:

  • Du har mindre vasketøj, da coveret ikke skal vaskes så ofte.
  • Det er en billigere løsning, da du ikke skal bruge så mange covers – som er den dyreste del af en moderne stofble.
  • Coveret bliver ikke vasket så ofte som ved AIO og dermed holder elastikker og den vandtætte belægning længere.
  • Hvis du tørretumbler, kan du nøjes med at tumble indlæggene og hænge coveret til tørre (tørrer på under et døgn). Coveret har nemlig ikke godt af at blive tørretumblet, da det slider rigtig meget på både den vandtætte belægning, og det vil gøre elastikkerne hurtigere slappe. OBS – WeeCare anbefaler ikke, at du tørretumbler af miljømæssige årsager og fordi det generelt slider meget på stofbleerne.

Ulemper:

  • Det er ikke altid, at du kan genbruge coveret flere gange. Hvis du fx har et barn der ofte har afføring og coveret bliver beskidt hver gang.

Snap In Two (SI2)

En SIO ble kan sidestilles med en AI2, da cover og indlæg kan skilles fra hinanden. Ved en SIO knappes indlæg og cover altid sammen. Snap = knap.

Stofbleer i uld

Uld er et ofte anvendt materiale i forbindelse med stofbleer, selvom du også sagtens kan bruge stofbleer uden at bruge uld.

Blebukser eller ble covers i uld kan bruges som det yderste spærrelag i en stofble. Ja tro det eller ej, men ren uld, der har fået en omgang lanolinbehandling holder rent faktisk tæt! Uld har ydermere den funktion, at det kan absorbere op til 40 % af sin egen vægt i væske, uden det føles våd, og så er det tilmed antibakterielt og selvrensende! What’s not to like? 😀

Det kan være lidt besværligt at lanolinbehandle uldblebukser og kommer der afføring på, skal de have en omgang håndvask med uldsæbe (eller evt. i vaskemaskinen på uldprogram). Ulden må altså IKKE vaskes med almindeligt vaskemiddel der indeholder enzymer og det må IKKE vaskes på almindeligt vaskeprogram i maskinen, da det vil krympe.

Er der ikke er kommet afføring på ulden, kan du hænge uld bukserne/uld coveret til luftning, gerne i den friske luft, og de vil rense sig selv pga. lanolinindholdet.

Uld blebukser kan bruges udover en formsyet ble, en gammeldags stofble/gylpeklud eller en prefold foldet til en ble. Mange vælger at bruge en formsyet ble med ekstra indlæg i sammen med uldblebukser udover. Det giver en 100 % åndbar løsning uden et vandtæt plastiklag.

Uld covers kan bruges på samme måde som et PUL cover – det skal blot vaskes som ovenfor beskrevet. Nogle uld covers kan rumme en formsyet ble, hvor andre fungerer bedst med løse indlæg i.

Training pants (Up and go)

Training pants i stof fungerer som ”Up and Go” i engangsbleer. Stofudgaven vaskes blot og genbruges ligesom andre stofbleer. Training pants er som regel syet, så det er nemt for barnet selv at trække den ned som et par underbukser, og på igen efter toiletbesøg. Training pants er altså et par underbukser med sugeevne og et vandtæt stof yderst, som sørger for at tøjet ikke bliver vådt hvis der tisses i dem. Training pants bruges af større børn i overgangen til at blive ble-fri.

Stofbleer til nyfødte

Skal du bruge særlige bleer til nyfødte? Både ja og nej – det kommer nemlig an på hvilken bletype du vælger at bruge.

Onesize bleer omtales som om de passer fra nyfødt til ble-fri. Det er dog sjældent, at bleen vil sidde godt i hele perioden. Derfor kan det være en idé at anskaffe sig nogle nyfødt bleer – som er særligt designet til den spinkle lille krop. Bleer til nyfødte findes både som PUL bleer, formsyede bleer, lommebleer, AIO og AI2. Ofte kan de knappes ned foran på maven, så der er plads til navlestumpen indtil den falder af.

Gammeldags stofbleer (også kaldet gylpeklude) kan med fordel bruges til nyfødte.

Prefolds kan også foldes og bruges som en ble til nyfødte lidt i samme stil som med de gammeldags stofbleer.

Undgå skidt kemi og skån miljøet!

– Gå til shoppen

  • Wetbag-til-tur-moderne-stofbleer-vaskepose-WeeCareWetbag en vandtæt pose til opbevaring af stofbleer, stofklude eller stofbind.

    Wetbag (til tur)

    kr. 69,00
  • WeeCare Lanolinsalve med grøn etiket og metallåg står med åbent låg på sten i naturen.WeeCare Lanolinsalve 50 ml i glaskrukke, med metallåg og grøn etiket. 100 % naturlig.

    WeeCare Lanolinsalve 50 mL

    kr. 139,00
  • Ammeindlaeg fra WeeCare hænger på en tørresnor i naturen

    Vandtætte Ammeindlæg, 3 par

    kr. 199,00
  • Uldblebukser der hænger på en tørresnor i naturen.Uld blebuks naturfarvet fra WeeCare

    Uld blebukser til nyfødt

    kr. 249,00
  • Onesize-Indlaeg-moderne-stofbleer-WeeCareIndlaeg til moderne stofbleer-Onesize-Insert-WeeCare

    Onesize indlæg

    kr. 89,00
  • Grå stofrondeller som kan vaskes og bruges igen. Genanvendelige.

    Økologiske stofrondeller 8 stk.

    kr. 89,00
  • Økologiske stofklude – 10 stk.

    kr. 50,00 Tilbud

Instagram

© Copyright - WeeCare ApS - Sverkilstrupvejen 19, 3390 Hundested - Denmark - VAT No.: DK 39830469 - info@weecare.dk