• modene-stofble-weecare-easy-cover-genanvendelige-bleer

Materialer i moderne stofbleer – Hamp, bambus, bomuld?

Her kan du læse om de forskellige textiler der typisk bliver anvendt i moderne stofbleer. Der findes mange forskellige materialer og forskellige stoftyper.

Nedenfor kan du læse om hvad der findes af absorberende materialer, hvad der gør at en stofble kan være vandtæt samt fordele og ulemper ved naturlige vs syntetiske materialer.

Absorberende materialer

Hamp

Hamp er et materiale som er hyppigt anvendt i forbindelse med moderne stofbleer, da det udover at være et bæredygtigt materiale, også er et materiale der kan absorbere rigtig meget.

Hamp stof har den ulempe at det kan blive noget stift i det efter vask, og af den grund ser man det ofte blandet med andre bløde materialer som fx bomuld.

Hamp planten vokser uden brug af pesticider, er hurtigt voksende og gror nærmest som ukrudt. Planten kræver heller ikke megen vand for at vokse og heller ikke meget vand for at blive omdannet til garn og sidenhen stof. Hamp er dermed et bæredygtigt materiale og et af de mest bæredygtige der findes. 

Bambus

Stof af bambus er også hyppigt anvendt i de absorberende dele af en moderne stofble. Bambus suger nemlig også, lige som hamp, rigtig godt – dog ikke helt ligeså meget som hampen.

Bambus stof er fleksibelt og kan fås i ultra bløde udgaver og det forbliver dejlig blødt selv efter mange vaske.

Bambusplanten er verdens hurtigst voksende plante. Den kan vokse op til en meter i døgnet, og den vokser uden brug af pesticider og uden ret meget vand. Altså igen et bæredygtigt materiale som det giver super fin mening at bruge i stofbleer.

Det er værd at nævne at bambus skal igennem en kemisk proces for at blive omdannet til stof. Af den grund kan bambusstof ikke fås økologisk og det kaldes i daglig tale (på vaskemærker fx) viskose af bambus.

Der findes mange flere materialer der typisk bliover brugt i stofbleer. Afsnit om blandt andet PUL/TPU, forskellige typer af fleece, microfiber og uld er på vej 🙂

Bomuld

Fibre af bomuld er hyppigt anvendt i mange textiler idag. Det er 100 % naturligt (kommer fra bomuldplanten) og dejligt blødt. Bomuldsplanten, om den er økologisk dyrket eller ej, kræver dog rigtig meget vand for at kunne vokse og det er en belastning for miljøet. Økologisk bomuld vil fra et miljøperspektiv altid være bedre at bruge frem for ikke-økologisk, da der ikke bliver brugt pesticider i produktionen.

Bomuld absorberer væske, men ikke lige så meget som hamp og bambus. De absorberende textiler til moderne stofbleer bliver ofte lavet i en blanding af hamp/bomuld eller bambus/bomuld. Bomulden gør stoffet mere blødt end fx ren hamp, og det er med til at styrke stoffet i bambusstof.

Moderne stofbleer fra WeeCare

Undgå skidt kemi og skån miljøet!

– Gå til shoppen

Instagram

© Copyright - WeeCare ApS - Sverkilstrupvejen 19, 3390 Hundested - Denmark - VAT No.: DK 39830469 - info@weecare.dk